Asdf.
Asdf.
Continue reading
Get an online subscription and you can unlock any article you come across.
Det finns bara en Lisah Silfwer … på ett ungefär.
Även om många av oss har sagt att vi skulle vilja klona oss själva för att hinna med allt, så är jag okej med att det bara finns en Lisah Silfwer.
Därför var det bisarrt att se en AI-klon av min fru rapportera en fejkad “nyhet” på TikTok. Ett källarföretag hade nämligen fått idén att använda hennes röst och bild för att driva trafik till sin webbshop.
Då Lisah arbetar som nyhetsankare i digitala kanaler – och jag som digital PR-rådgivare – så hade vi förstås redan pratat över köksbordet om att det bara var en tidsfråga innan något dylikt skulle inträffa.
Och jag vill inte överdriva, heller. AI-klonen var ett hafsverk. Viden var bara ett hopkok av gamla klipp. Och röstkloningen var svajig, detta då ElevenLabs röstplattform fortfarande kämpar med andra språk som svenska.
Wifeys AI-klon får underkänt på Turingtestet, med andra ord.
Ett litet tag till, i alla fall.
Men vad behöver egentligen hända när ett varumärke råkar ut för något dylikt? Till att börja med behöver innehållet dokumenteras och därefter rapporteras till plattformen — i det här fallet TikTok. Det kan förstås tyckas vara meningslöst. De flesta ärenden hanteras av trubbiga automatiska system och handläggningstiderna är ofta långa.
Och ju fler oregerliga tilltag poppar upp kan jagandet kännas som ett sisyfosiskt “Whack-a-Mole.”
Det finns även en risk att publiken på TikTok uppfattar ett stort och starkt varumärke som ogint när de ger sig på små skapare av underhållande kaos. Därtill brukar trolliga konton knappast slå av på takten när de får extra uppmärksamhet.
Men alla motargument till trots är det en viktig symbolhandling att anmäla. Att skydda ett varumärke är att i handling visa respekt mot alla de människor som genom tiderna har investerat sin tid och sitt engagemang i att bygga det som blivit.
Att vidta åtgärder kan även visa sig vara juridiskt viktigt på lite längre sikt.
Det är även viktigt att se över varumärkets rutiner för omvärldsbevakning. Med mer kunskap från reella incidenter blir det enklare att förstå vad varumärket bör lyssna efter. Det här gäller även enskilda medarbetares personliga förtroenden, något som större organisationer ofta förbiser.
Rent praktiskt kan det vara en god idé att varna (och utbilda) varumärkets befintliga publiker. Vi kan nog alla uppskatta en uppriktig och välmenande påminnelse om att källkritik är viktigt, men genomförandet kräver kommunikativ fingertoppskänsla av rang; ingen vill bli skriven på näsan av en prussilusk millennial.
Rent strategiskt är grundfrågan tämligen okomplicerad. Oavsett hur lagstiftningen utvecklas och vilka förmågor till framtvingande regelefterlevnad som realiseras, så är det för alla varumärken viktigt att etablera och bibehålla direkta relationer med sina publiker. Det gäller i allra högsta grad också digitalt. De komplikationer som följer av ny AI-teknologi gör bara denna grundansats mer aktuell, inte mindre.
Mer svårtacklat är då det underliggande skavet mellan arbetstagare och arbetsgivare. Även om AI-kloning är besvärligt för varumärket här och nu, så går nog de flesta organisationer i tankar om att själva skapa AI-kloner för att på så sätt öka produktiviteten, driftsäkerheten och lönsamheten.
Den stora frågan om AI och arbetskraftsväxling hamnar hos ägare, ledare och fackliga organisationer långt innan den landar hos kommunikationsavdelningen.